Després d'un temps de silenci reprenc la tasca de compartir les meves activitats entorn a la fotografia.
El llibre que us recomano és "Chased by the Light" del fotògraf Jim Brandenburg.
Aquest llibre mostra les 90 fotografies que Brandenburg va realitzar entre l'equinocci de tardor i el solstici d'hivern. El repte que es va auto-impossar (i gaudir, clar) va ser el de fotografiar una sola vegada al dia pels boscos de Minnesota, prop de la seva cabana (per cert, en aquella època treballava amb analògic).
Postes de sol, detalls estacionals, animals en el seu hàbitat, llacs congelats, rius de tardor,...unes fotografies excepcionals! Ademés del seu gran treball fotogràfic destacaria les reflexions que l'autor escriu entre fotografia i fotografia. Explica com se sentia al capturar una imatge, ens parla d'antics encàrrecs del National Geographic i també fa descripcions dels indrets on caminava buscant la imatge del dia.
Us deixo una mostra d'algunes de les fotografies que es poden veure al llibre.
Fotografies de Jim Brandenburg
La pel·lícula/documental que us recomano és "Rivers and Tides" del director Thomas Riedelsheimer. Un documental on mostra el procés de treball de l'artista Andy Goldsworthy.
Goldsworthy és un escultor britànic, fotògraf i ambientalista, creador de grans escultures efímeres en plena naturalesa (seguidor de la corrent artística landart).
En aquest documental l'artista ens mostra diferents escultures realitzades en el mateix instant amb elements naturals que troba en el moment de fer la seva obra. A través de les creacions i les reflexions que Goldsworthy ens confessa podem entendre la filosofia de treball que hi ha darrera d'aquest gran artista contemporani.
El temps (el vent, l'aigua, el sol, ...) destrueix ràpidament cada obra d'una manera...poètica.
I suposu que us preguntareu... ¿Perquè un documental que tracta sobre landart em pot enriquir a nivell fotogràfic? Si aquest artista només fotografiava per conservar una imatge de les seves obres efímeres?!
Doncs perquè entenc i m'enamora la mirada i admiració que Goldsworthy té cap a la natura. Respecte l'element tal com és, sense manipular la seva essència. Intervé temporalment per crear una poesia visual i després deixa que la natura segueixi el seu curs, sense retenir la seva bellesa. Tot al contrari que la fotografia. Potser per això m'impressiona la manera de pensar i d'entendre aquest tipus d'art.
Perquè acabeu d'entendre les impressions de l'art de Goldsworthy aquí us mostro algunes fotos de les seves obres efímeres.
Fotografies de Andy Goldsworthy.
El llibre i el documental que us cito tenen alguns punts en comú: tenen com a temàtica principal la naturalesa, viuen amb respecte i admiració l'entorn natural i el que per a mi seria més important és que són fidels a la seva filosofia de treball i d'entendre la vida que els envolta.
Aquestes dues recomenacions, com ja he esmentat abans, són a títol personal. Espero i desitjo que a alguns de vosaltres us hagin servit per enriquir-vos i conèixer més sobre el món de l'art i la natura.
I vosaltres, quins llibres o pel·lícules us han fet reflexionar?Hi ha algun artista (ja sigui de fotografia o no) que us hagi marcat?
Fins la propera entrada.
Bona sort i bona llum.
Per a més informació i més fotografies:
www.adrianaolsina.com
http://www.facebook.com/#!/adriana.o.mora.1
Molt interesant! Gràcies per la info.
ResponEliminaEl llibre i el documental, aviat a les meves mans.
A mi personalment a la peli, "Cuando éramos soldados" que esta basada en el llibre, We Were Soldiers Once… And Young, em va impactar el paper que te el fotògraf durant la peli. Tot el que veu i fotografia en aquella batalla al Vietnam. Les vivencies, com tenir que deixar de disparar fotos per disparar bales..