dimecres, 15 d’octubre del 2014

Per a què serveix el filtre polaritzador?

En aquesta entrada us explicaré el filtre polaritzador i alhora us ensenyaré en quines ocasions s'utilitza. Alumnes i coneguts m'han formulat aquesta pregunta moltes vegades: Per a què serveix el polaritzador? Doncs avui intentaré mostrar-vos el conceptes bàsics d'aquesta eina tant interessant.



Què és?
És un filtre fotogràfic format per 2 anelles metàl·liques. La primera anella serveix per enroscar el filtre a l'objectiu de la càmera i la segona (l'exterior i mòbil) és una anella giratòria que conté un vidre polaritzat.

                              

Com funciona el filtre polaritzador?
Molta de la llum que veiem és llum rebotada i reflexada.
El polaritzador redueix la llum dels reflexes en diferents superfícies (aigua, vidre, metalls, etc).


Per a què serveix un filtre fotogràfic polaritzador?

- En una fotografia on apareix el cel blau elimina una gran quantitat de llum del cel, així intesifica i enfosqueix el color blau del cel i alhora també intensifica els núvols blancs sobre el cel.
Aquest efecte es podrà potenciar si fotografiem l'escena a 90º respecte el sol.

- Elimina els reflexes en l'aigua i superfícies metàl·liques.

- Millora els colors en arbres i herbes verdes d'una fotografia ja que el filtre absorveix els reflexes blaus del cel i així intesifica el color original.

Veiem un exemple pràctic.
La primera fotografia té una exposició correcte i està realitzada a les 11.30 am de mitjans d'agost per tant la llum de l'escena il·lumina tota l'esglèsia.



Per utilitzar adequadament el polaritzador cal tenir en compte la direcció i intensitat de la llum en l'escena. És molt recomenable (no obligatori) seguir l'esquema dels 90º ja que és la situació en que es potenciarà més l'efecte del polaritzador. I l'esquema és el següent:


                             

La següent imatge està realitzada seguint l'esquema dels 90º.
Així podem veure com el color del cel s'enfosqueix i s'intensifica respecte els altres tons.

Com veieu a la part inferior de la fotografia l'únic paràmetre que ha canviat respecte la primera fotografia és la velocitat d'obturació. La sensibilitat (ISO) i el diafragma (f) es mantenen igual, en canvi la velocitat es redueix, ja que al col·locar el filtre polaritzador davant de l'objectiu inmediatament enfosqueix la medició de llum de l'escena. Per això hem de deixar passar més llum, en aquest cas he escollit donar una velocitat més baixa (1/125) respecte la foto anterior (1/320).



Com podeu veure el filtre polaritzador és molt útil, per això és un dels filtres més utilitzats en fotgrafia d'exterior. En fotografia de naturalesa és importantíssim ja que molts dels paisatges que fotografiem els colors i tonalitats de l'espai formen gran part de la composició en la fotografia.

Espero que aquesta entrada us hagi servit per entendre i veure clarament la diferència d'utilitzar o no un filtre polaritzador en les nostres fotografies exteriors.

Fins la propera entrada.
Bon dia i bona llum !!

Per a més informació i més fotografies:
www.adrianaolsina.com
http://www.facebook.com/#!/adriana.o.mora.1

1 comentari:

  1. Bon article, si vols ampliar et recomano aquest article sobre polaritzadors https://dcamara.com/es/filtro-polarizador-cual-comprar

    ResponElimina